Novinky

Honda Marine: dvě dekády na špičce spokojenosti!

HONDA. Světová jednička v motorkách, +- šestka v koncernové výrobě automobilů, nejrespektovanější výrobce zahradní techniky (i proto ten šok z vycouvání z amerického trhu), silný hráč v kategorii malých bizjetů, ale také v oblasti lodních motorů. Jedničkou v této oblasti je dlouhodobě Yamaha, což asi musí být jasné každému, kdo si prošel u moře pár přístavišť, 😉 Mercury kupodivu není dvojkou na trhu, přestože jsou motory této značky také vidět všude, patří mu až páté místo a před ním je dokonce Tohatsu. Dvojkou na trhu je právě Honda, a za ní následuje Suzuki. Mimochodem osm velkých motorů Tohatsu s výkony od 60 do 250 koní jsou překapotované hondy a řada menších, vlastních motorů Tohatsu se zase pro změnu převléká za Mercury. 🙂 No a totéž platilo i o motorech Nissan Marine, ty jsou však už dvacet let minulostí.

Ale to jsem trošku odbočil – co jsem chtěl říct: Asi nikdo nepochybuje o tom, že lodní motory japonských značek budou na špičkové úrovni, koneckonců na trhu jsou naprosto dominantní, ale zdá se, že zákazníci mají nejraději Hondu, tedy minimálně ti američtí. A to tak, jak byste to asi nečekali.

Představte si, že průzkum Customer Satisfaction Index (CSI) Award for Excellence in Customer Satisfaction, vyhlašovaný americkou National Marine Manufacturers Association (NMMA), má už 21(!) let jednoho jediného vítěze – Hondu Marine. To je v jakémkoli odvětví průmyslu něco hodně těžko představitelného, nicméně je to holý fakt. Průzkum probíhá každoročně mezi majiteli nově pořízených motorů a člunů, nejprve jsou dotázáni krátce po jejich pořízení a poté znovu po 9 měsících užívání.
Honda Marine vyrábí lodní motory už 60 let, jako první u nich plošně zavedla čtyřtakty a dnes nabízí širokou škálu výkony od 2,3 k do 350 k. Důraz na co největší ohleduplnost k životnímu prostředí je provází od samého začátku, Soichiro Honda byl toho názoru, že by lodní motory neměly znečišťovat vodu, tak se toho firma drží…