Novinky

Mazda MX-5: nová generace se odkládá o několik let

Doposud se tak nějak předpokládalo, že Mazda přijde s novou generací roadsteru MX-5 v roce 2025, ale nejspíš tomu tak nebude. Mazda doposud oficiálně neoznámila, kdy provede obměnu, trochu světla by do problematiky ale mohl přinést sám produktový šéf MX-5 Shikegi Saito – a možná vás to bude trochu šokovat. 😉

MX-5 vloni prošlo poměrně rozsáhlou modernizací, prezentovanou jako ND3. Kromě viditelných změn došlo i ke změně elektronické platformy s ohledem na nové požadavky na kybernetickou bezpečnost, byla použita to z CX-60 a auto tak může podle pana Saita sloužit s pomocí dalších průběžných aktualizací ještě dlouhé roky. Další výzva pro inženýry přijde až v roce 2026, kdy bude nutné snížit hlučnost auta o 2 dB, ale ani to by nemělo být nic nepřekonatelného.

Saito-san je toho názoru, že design MX-5 nestárne a po technické stránce je možné udržovat vůz v dobré kondici až do roku 2030! To sice neznamená, že má před sebou ND3 opravdu ještě dlouhých šest let, ale vypadá to, že je to jeden z plánů, s nímž Mazda počítá. Z nové elektrifikované generace má Mazda zatím stále obavy, především pak z větší hmotnosti, dané bateriemi, takže čím později přijde, tím to bude lepší. Mimochodem Saito o nástupci hovoří jako o NE, přestože se objevovaly informace, že toto kódové označení nebude použito.

Jeden myslel na “Mazda MX-5: nová generace se odkládá o několik let

  • Kyber bezpečnost by se dla vyřešit tím že auta budou mít méně elektroniky. Jine taková šílená myšlenka. 😀

Komentáře nejsou povoleny.