Novinky

Mitsubishi Outlander: nová generace za tři roky, ASX za čtyři

Současná, třetí generace SUV modelu Outlander už má po šesti letech výroby nárok na nástupce, zákazníci si však budou muset ještě chvíli počkat. Ta chvíle bude trvat ještě tři roky a auto se tak dožije požehnaných devíti let. Alespoň to s odvoláním na své zdroje uvádí americký magazín Motor Trend. Tak dlouho bude trvat, než Tři diamanty přejdou na techniku koncernu Renault-Nissan. Outlander III bude využívat stejnou platformu jako Nissan X-Trail a už tak velké auto bude prý ještě delší a širší, čímž se dostane definitivně do segmentu velkých SUV. Samozřejmě podle evropských měřítek, v Americe bude patřit do třídy midsize. Tímto krokem chce zřejmě Renault-Nissan trošku omezit vzájemné kanibalizování podobně zaměřených modelů koncernu.

Teprve zhruba rok po debutu outlanderu se nástupce dočká kompaktní model ASX. Nástupce je opravdu asi nejvýstižnější slovo, protože příští nositel tohoto jména se zmenší, dost možná na velikost modelu Nissan Kicks, jehož techniku by měl (mohl) sdílet. V tom případě je samozřejmě otázkou budoucnost pohonu všech kol, respektive jeho potřebnost v autě této kategorie.  Tímto krokem chce Mitsubishi udělat více prostoru kompaktnímu SUV-kupé Eclipse Cross.

A když už tu teď řeším blízkou budoucnost automobilky se třemi diamanty ve znaku, musím připomenout, že se chystá také nová generace pick-upů a zatím blíže neurčeného SUV.