Novinky

Toyota Prius AWD-e (2019): nově opravdu i s pohonem všech kol

Tak se právě potvrdilo, že nedávný teaser Toyoty naznačoval to, co jsme si asi všichni mysleli – aktuální generaci modelu Prius bude v USA možné koupit i s pohonem 4×4. Toyota na L.A. Auto Show představila auto, vybavené dalším elektromotorem, určeným právě po pohon kol zadní nápravy. Je brán jako výpomoc s trakcí v nižších rychlostech, bude možné jej aktivovat do tempa 69 km/h.

Elektromotor pro zadní kola dostane vlastní NiMH akumulátor, navržený s důrazem na zvýšenou odolnost proti mrazu, protože se očekává, že Prius AWD-e budou pořizovat spíše zákazníci ve snow belt oblastech a ne na Floridě, nicméně podle odhadů automobilky by mohl činit podíl čtyřkolky na celkových prodejích až 25 %.  Baterka se vejde pod zadní sedadla a neukrajuje tak z místa v kufru ani nikde jinde. Auto by mělo v kombinovaném režimu jezdit za 4,7 l benzinu na 100 km.

Součástí faceliftu pro modelový rok 2019 je také lehce pozměněný volant, dost radikálně přepracované světlomety a nový přední nárazník. V souvislosti se změnami vpředu asi nepřekvapí, že byly dosavadní divoké zadní svítilny také nahrazeny mnohem konzervativnějšími. Asi tohle už na zákazníky bylo moc. 😀 Ale dle mého názoru je to škoda, prius byl silná individualita… Dále už jen nabídku rozšiřují nové barvy karoserie Supersonic Red a Electric Storm Blue.
Jestli se Prius AWD-e dostane i do Evropy, zatím není známo, ale ostatních změn v rámci MY2019 se dočkáme docela určitě.