Novinky

Nissan chce napravit vztahy s Renaultem

Mezi Nissanem a Renaultem to vře. Situace je ještě mnohem horší, než vloni, když se Nissan zbavil Ghosna. Nejen že přetrvává nevraživost, vyvolaná touto kauzou, poslední kapkou byl (zákulisní) nesouhlas Nissanu se sloučením Renaultu a FCA, přestože oficiálně japonská automobilka proti fúzi nic neměla.

Právě postoj Nissanu podle zákulisních informací vystavil spojení stopku a je zřejmé, že Renault spojení s FCA lákalo. Je jasné, že napětí mezi Nissanem a Renaultem vzájemné spolupráci neprospívá a Nissan chce zakopat válečnou sekeru, protože problémy jsou cítit i na každodenním fungování aliance.

Nejde však jen o běžné provozní záležitosti, oba subjekty musí stanovit nová pravidla spolupráce a Nissan navíc musí stanovit také novou strukturu vedení. Ředitel Renaultu už měl údajně v reakci na trucování Nissanu poslat jeho vedení dopis, v němž hrozí, že zablokuje chystanou restrukturalizaci. Podle zákulisních informací Renault požaduje více zástupců ve výborech, aby mohl účinně kontrolovat chod japonské automobilky v souladu se svým balíkem akcií.

Ať už za to může tlak Renaultu nebo vzájemná potřeba najít zase společnou, šéf Nissanu Hiroto Saikawa v rozhovoru pro Financial Times řekl, že se vztahy musí stabilizovat a posílit a je připraven zaujmout vstřícný postoj k dalšímu vyjednávání. I tak to ale vypadá, že než se situace zlepší, bude to ještě chvíli trvat.