Novinky

Renault zvažuje prodej podílu v Nissanu!

Tak tohle je určitě zpráva měsíce! (Nejmenované) zdroje zevnitř automobilky Renault informují, že by se francouzská automobilka ráda zbavila určité části podílu v Nissanu. Bude to pro Nissan znamenat opětovné získání nezávislosti?

Vztahy mezi Nissanem a Renaultem už jsou několik měsíců „na kordy“ a jen těžko se budou napravovat, partnerství je totiž dost nerovné a je prakticky nemožné jej vyřešit ke spokojenosti obou stran. Zřejmě poslední kapkou byl nesouhlas Nissanu s fúzí Renaultu a FCA, ale zdá se, že mají Francouzi řešení.

The Wall Street Journal tvrdí, že Renault interně zvažuje prodej určité části 43.4% podílu v Nissanu a tím de facto oslabení, dost možná úplné ukončení aliance s problematickým Nissanem a současná ekonomická situace japonské společnosti zřejmě těmto plánům nahrává.

Renault by si tím zametl cestu je spolupráci v FCA, která podle posledních zpráv není ani zdaleka tak vyloučená, jak se ještě před pár týdny zdálo. S prodejem ale bude muset souhlasit francouzská vláda, která má v Renaultu 15% podíl – stejně jako Nissan, avšak na rozdíl od něj včetně hlasovacích práv.

To vypadá jako dobrá zpráva pro Nissan, který touží po větším vlivu v rámci aliance a vůbec nejraději by zřejmě byl zcela nezávislý, je ovšem otázkou, jestli je současný pokles zisku o 95 % tou pravou chvílí, kdy by se měl vydat vlastní cestou. Uvidíme, jak se to bude celé vyvíjet, kauzu samozřejmě budu pečlivě sledovat.

3 komentáře: „Renault zvažuje prodej podílu v Nissanu!

  • tak pokud propustej, optimalizujou a rozchod je nebude stat nejak extremne moc, tak maj na to, aby se snad dali do kupy. Rozhodne image znacky bude lepsi nez s frantikama.

    • Image určitě, otázkou je, co ta ekonomika. ale věřím tomu, že dost lidí od Nissanu odešlo právě kvůli vlivu Renaultu, takže si také myslím, že by to pomohlo, i když by určitě přišlo pár problematických roků.

    • bitkar: rencek je právě už docela zoptimalizoval. Nissan tak díky nim najel na masovou produkci, jakou předtím Japonec neuznával a která ho zabila (dtto Mazda). Dnes, když už ví jak na to rencek k ničemu nepotřebují. Zase pár let budou vylepšovat, kaizenovat, sigmovat a až to nebude stačit, koupí je někdo další 🙂

      Současně rencek svoje pracky nestihl dát na vše a díky tomu to dobré zůstalo více-méně bez úhony, například velké sedany v USA a Infiniti. Taky je před nimi dlouhá cesta, ale v prémiovkách zcela marný rencek neměl Infi co dát (kromě chrochtáku).

Komentáře nejsou povoleny.