Novinky

Mazda CX-5: pohon zadních kol i pro kompaktní SUV?

Mazda nedávno vyvolala spoustu rozruchu oznámením, že se chce protlačit do prémiového segmentu a vyvíjí kvůli tomu platformu s pohonem zadních kol a řadové šestiválce. V souvislosti s tím se nejčastěji zmiňuje nová generace sedanu Mazda6, pro kterou bude tato technika určena především. Ale nebude samozřejmě jediná, ostatně sama automobilka naznačila, že bude použita pro větší modely značky.

Vzhledem k tomu, že i zavedené prémiové značky opustily myšlenku kompaktních modelů s pohonem zadních kol, je nepravděpodobné, že by se v zadokolku změnila nová generace Mazdy 3 (tím méně Mazdy 2), i když vzhledem k nepředvídatelnosti kroků hirošimské značky bychom se mohli dočkat i takového překvapení – to by asi konkurence zírala… Těšit se zadokolku ale určitě bodou moci majitelé budoucích crossoverů CX-6 a CX-8, popřípadě další velkých CX…

Teď se však objevily zprávy, že z nové platformy bude těžit i budoucí SUV Mazda CX-5, což je poměrně překvapivé, protože CX-5 vždy vycházela z Mazdy 3. Je tedy otázkou, zda CX-5 nově přejde na techniku šestky nebo že by se opravdu chystalo kompaktní překvapení? 😉 Uvidíme, postupem času určitě bude jasněji.