Novinky

Nissan zvažuje dalšího konkurenta pro Teslu

Automobilka Nissan vidí svou budoucnost v bateriových elektromobilech a chce tím pádem patřit k těm výrobcům, kteří nabídnou co nejrychleji co nejširší nabídku vozidel bez spalovacího motoru. Nyní se objevily zprávy, že ve fáze zvažování je odpověď na excentrický full-size pick-up Tesla Cybertruck. Nissan by na něj mohl zareagovat plně elektrickou verzí trucku Titan.

Nissan prý v současnosti jedná se společností Hercules Electric Vehicles o dodávkách elektromotorů pro Titan a současně nabízí vlastní komponenty, které by vůz Hercules Alpha mohl na oplátku využívat. Alpha by měla disponovat čtyřmi elektromotory s celkovým výkonem kolem 1000 koní při váze 5,7 tuny, vektorováním točivého momentu, dojezdem kolem 480 km a zrychlením z nuly na stovku kolem 4 s.

Jenže automobily Hercules se zatím nevyrábí a nebylo snad ani oznámeno, kdy se vozy začnou dodávat zákazníkům a překvapí i fakt, že Nissan vůbec zvažuje elektrický pick-up, tohle auto je totiž spíš na zavření, než na rozšíření nabídky. Zatímco americká konkurence prodává full-size pick-upy po statisících, titan už čtvrtým rokem klesá, vloni se prodalo 31 500 aut a za letošní tři čtvrtletí zatím pouze 19 400. A ukončení výroby užitkových aut nejspíš prodejům titanu ještě uškodí. Ale vzhledem k tomu, že současnou generaci už Nissan na BEV určitě předělávat nebude, jsou jednání s Herculem alespoň indikací, že se i přes nepříznivý vývoj prozatím s novou generací titanu počítá.