Novinky

Nissan GT-R se změní na hybrid. Ještě v této generaci!

O nové generaci supersportovního Nissanu GT-R už se mluví spoustu let. Hlavním důvodem je samozřejmě pokročilý věk auta – nový model může přijít prakticky kdykoli, vzhledem k tomu, že tento sporťák už nám přece jen trochu přesluhuje. A nejčastějším tématem diskuzí je budoucnost jeho pohonu. Nissan prý zatím neví, jestli bude příští GT-R hybrid, plug-in hybrid nebo elektromobil, ale zatím to vypadá, že určitě už nebude pouze benzinový. Ba co víc – ke změně pohonu má dojít ještě v této generaci!

Zdá se to být neuvěřitelné, ale GT-R (podle informací japonského magazínu BestCar) stihne ještě před koncem svého životního cyklu projít změnou techniky. Nemusíte však mít obavy, nebude to zase až tak radikální. Stávající motor V6 3.8 twin-turbo dostane namísto klasického startovacího akumulátoru 48voltový systém se silnějším startovacím akumulátorem a generátorem v jednom, čímž se změní v takzvaný mild-hybrid. Tato symbolická elektrifikace pomůže symbolicky snížit emise auta, ale také mírně zvýšit výkon – ten by měl narůst o 27 koní. Že by to byl i do budoucna způsob, aby se nažral úřednický vlk a petrolheadská koza zůstala celá? Viz odkaz níže… 😉

K této hybridizaci 😉 by mělo dojít v rámci dalšího faceliftu, naplánovaného na příští rok v rámci MY2023 a mild-hybridní Nissan GT-R by měl vydržet v prodeji ještě dva roky, v roce pak 2024 už údajně (opravdu…) nastane jeho definitivní konec. Tato změna se však nejspíš nedotkne již dříve avizovaného rozlučkového GT-R Final Edition, jenž by měl mít neelektrifikovaných 720 koní, stejně jako limitka GT-R50 od Italdesignu.