Novinky

Nissan Navara Pro-4X Warrior: nejdrsnější verze se vrátila

Pick-upy jsou samozřejmě primárně pracovní auta, ale pro nemalé množství lidí mají i imageový efekt. Model Nissan Navara na „stylaře“ úplně necílí, ale v Austrálii už řadu let automobilka nabízí verzi Warrior, která zlepšuje nejen průchodnost terénem, ale i vzhled. A tento model se nyní vrací pro faceliftované provedení navary. Nejnovější Navara Warrior vychází z drsnější verze Pro-4X a opět ji postavila společnost Premac, která pick-up vylepšila téměř ve všech oblastech.

Hlavním úkolem warrioru je samozřejmě již zmíněná lepší průchodnost terénem, světlost této navary byla zvýšena o 40 mm na 260 mm, nájezdový úhel se zlepšil z 32 na 36 stupňů, avšak výjezdový se mírně zhoršil – z 19,8 stupně na 19. Důvodem je použití plnohodnotného rezervního kola. Přepracované pérování jednak omezuje propružení do dorazů, ale i zlepšuje kontrolu pohybu kol v celém rozsahu tlumičů. Věřte nebo ne, současně by ze změn mělo benefitovat i chování na silnici. Navara by měla být jistější při tažení přívěsu nebo naložení těžkého nákladu a zlepšila se i ovladatelnost a komfort jízdy.

Průchodnost terénem vylepší off-roadové obutí 275/70 R 17 značky Cooper Discover All Terrain AT3, přinášející současně též zvětšení rozchodu o 30 mm. Nový nárazník s LED rampou a ochranou motoru zlepšuje vzhled, stejně jako ochranný rám za kabinou a polepy na bocích. Kola z lehkých slitin jsou identická s těmi, která dostal předchozí Warrior N-Trek. Cena této varinaty zatím nebyla stanovena, ale bude prý „konkurenceschopná“.

K pohonu Nissanu Navara Pro-4X Warrior slouží samozřejmě 2,3litrový naftový čtyřválec se dvěma turbodmychadly, disponující výkonem 189 koní a točivým momentem 450 Nm, zkombinovatelný jak s manuální, tak s automatickou převodovkou. Úpravy Premcaru přinesly zvýšení váhy o 100 kg, navara tedy nově uveze 961 kg (manuální převodovka), respektive 952 kg (automat), brzděný přívěs může mít hmotnost 3,5 tuny.