Novinky

Mitsubishi Xpander Speedline: facka pro Ralliart?

Mitsubishi sice oživilo sportovní značku Ralliart, ale její aktivity jsou zatím trošku bezzubé – kromě merchandisingu nabízí pár stylingových doplňků pro své čtyři hlavní modely a má v plánu se zúčastnit rallye prostřednictvím privátního týmu. A to je možná důvod, proč vzniklo tohle auto. Díváte se na kreaci plným jménem Mitsubushi Xpander Speedline Industries, kterou vytvořilo společnými silami malajsijské zastoupení Tři diamantů a tamní firmy Speedline Industries na bázi předfaceliftové verze kompaktního minivanu.

Xpander Speedline vypadá, jako by si odskočil z rychlostní zkoušky, na první pohled upoutají nejen racingové polepy, ale také masivní nástavce blatníků, spojené masivními prahy a střešní křídlo, za které by se nemusel stydět ani speciál pro Pikes Peak. Bližší zkoumání pak odhalí motorsportově vyhlížející osmnáctipalcová kola, spoiler předního nárazníku s lipem, černé „brýle“, vystupující z masky a lemující světlomety a spoiler nad čelním sklem. Nástavec s imitací difuzoru a koncovkami výfuku dostal také zadní nárazník.

Sedmimístný interiér zůstal kompletně sériový, je tedy zřejmé, že projekt vznikl jako showcar, jenž bude někde postávat (nebo se otáčet) zamčený. A totéž platí o technice, Xpander Speedline Industries sice vypadá, že si dává AMGčka k svačině, jenže motor je kompletně sériový, tedy atmosférická benzinová patnáctistovka s výkonem 105 koní. Tedy minimálně se o modifikacích nikdo nezmiňuje. Nemluví se ani o žádných dalších úpravách, ale mám pocit, že auto přece jen sedí trochu blíže silnici, než sériový xpander. Tak že by alespoň pružiny?

Xpander Speedline je jediný svého druhu, Mitsubishi Malaysia jej neplánuje zařadit do nabídky a ani Speedline Industries nechystá nějakou edici, ale nalákaný zájemce si může vybrat existující, poněkud decentnější stylingové doplňky pro svůj xpander z firemního katalogu. Především to ale vnímám tak, že se zastoupení Mitsubishi pro Malajsii rozhodlo trochu popíchnout poněkud pasivní Ralliart. Uvidíme, jestli to zabere. 😉