Novinky

Sony Honda Mobility: koncept prvního modelu už v lednu

Nově založená automobilka Sony Honda Mobility prozradila něco málo ze svých plánů. První automobily začne zákazníkům dodávat na jaře roku 2026 a to nejprve v USA, kde se auta také budou v továrnách Hondy vyrábět. Od druhé poloviny roku 2026 bude prodej nových elektromobilů zahájen také v Japonsku, Evropa je zatím ve fázi zvažování, takže nevíme, jestli bude Sony Honda působit i zde. Objednávky společnost začne přijímat v USA od poloviny roku 2025. Trošku překvapivé je, že chce auta prodávat primárně online, což se už samozřejmě nelíbí stávajícím americkým dealerům (1100 Honda, 270 Acura), ale myslím, že nakonec bude prodej kombinovaný a existující síť servisů bude zajišťovat veškerý aftersales.

Jestli vám to přijde jako hodně vzdálené, tak Sony Honda už v lednu příštího roku na výstavě elektroniky CES v Las Vegas představí nějakou studii chystaného modelu. Sony už dříve dva koncepty budoucích elektromobilů představilo – sedan Vision-S a crossover Vision-S 02, v dnešní době lze očekávat, že prvním produkčním modelem bude právě crossover, ale těžko říci, zda jeho design bude vycházet z prototypu Sony.

Co ale víme, je, že se filozofie aut Sony Honda bude řídit heslem „Autonomy, Augmentation, and Affinity“, budou schopny za určitých podmínek autonomní jízdy Level 3 a v ostatních případech Level 2+, dostanou nejnovější palubní systémy Sony, od in-car zábavních systémů, přes software z cloudu až po snímače pro autonomní jízdu. Bude také možné využívat rozličných předplacených služeb. Vozy budou zřejmě využívat nové akumulátory od LG. Technologiemi nabitá auta nemají ambice stát se masově prodávaným zbožím, ale „produktem s vysokou přidanou hodnotou“. Jinými slovy – bude se jich vyrábět málo a budou pěkně drahé. 😉 Níže se můžete podívat na teaser nového konceptu.