Novinky

Suzuki Swift: první informace o nové generaci

Suzuki chystá na příští rok generační obměnu populárního subkompaktního hatchbacku Swift, časově trochu posunutou oproti původním plánům. Vzhledem k tomu, že se má jednat o vůz modelového roku 2024, prodávat se začne zřejmě někdy koncem jara, představen by však měl být dřív; kdoví, možná ještě před koncem letošního roku, jak mívají Japonci v oblibě. A v tuto chvíli se už objevily první informace o tom, co můžeme od nového swiftu čekat.

V první řadě je to výrazně pozměněný design. Jak ukazují špionážní fotografie (ty najdete třeba ZDE), swift si sice ponechá tradiční tvary, ale působí spíše jako evoluce první (samozřejmě novodobé 😉 ) generace, než stávajícího modelu. bude zaoblenější a současně opticky nižší a širší, tak nějak na mě působí více japonsky. Co se interiéru týče, proslýchá se, že se chce Suzuki Swift zbavit image levného plasťáku a materiály v kabině by měly být výrazně kvalitnější.

Swift MY2024 bude stát na modernizované platformě Heartect, jinak je ale situace kolem pohonných jednotek zatím trošku nepřehledná, určitě se bude lišit v závislosti na poměrech v jednotlivých regionech. Nicméně základem bude téměř jistě mild-hybridní dvanáctistovka. V rudozelené Evropě by se možná mohla jako další krok vzhůru objevit atmosférická patnáctistovka Dual Jet VVT s 12V mild-hybridním systémem a 0,76kWh Li-Ion akumulátorem o výkonu 102 koní a točivém momentu 135 Nm, představená v Suzuki Grand Vitara. Otazník visí nad full hybridem od Toyoty, popřípadě tím vlastním, průměrným emisím by určitě prospěl, ale zahraniční zdroje se o něm zatím nezmiňují. Zato opět slibují ostřejší variantu Swift Sport s přeplňovanou čtrnáctistovkou BoosterJet, doplněnou o mild hybrid a výkonem zase lehce přes 130 koní.

S určitým odstupem po novém swiftu se představí také crossover verze na jeho bázi. O té se toho zatím nic nového neví, ale vzhledem k přetlaku modelů Suzuki v segmentu B si začínám myslet, že půjde jen o lehce modifikovaný swift, nikoli o auto s vlastní karoserií, tedy něco jako Crosstar u Hondy Jazz.