Novinky

Lexus na SEMA 2022: od supersportu po off-road

Stánek Lexusu na letošním SEMA sousedil s expozicí mateřské Toyoty a přestože byl menší, vystavená auta byla možná ještě zajímavější. V Americe bylo možné poprvé vidět studii Electrified Sport, z něhož by měl vzniknout nástupce supersportu LFA s pravděpodobným označením LFR. Všechny ostatní exponáty už dostaly spoustu úprav, ať už s cílem zlepšit chování na silnici nebo v terénu.

Dsport IS 600+ Project Build vychází z Lexusu IS 350 F Sport, výchozí 3,5litrový V6 však byl nahrazen jednotkou V35A z Lexusu LS 500 s novými turby, které nafoukaly výkon přes 600 koní. Karoserie byla vyztužena, osazena ochrannou klecí, podvozek využívá komponenty KW, na zadní kola přenáší sílu motoru šestistupňová sekvence Samsonas s pádlovým řazením. Karbonkeramické brzdy si projekt vypůjčil z modelu RC F. Kvůli odlehčení přišel IS o zadní sedadla, kapota je karbonová od Seibonu a 19″ kovaná kola dodal Volk Racing. Celý komplet doplňuje widebody kit Artisan Spirits.

Lexus LX 600 Urban Concept si dal za cíl upravit robustní SUV tak, aby vzbudilo pozornost v ulicích měst a na dálnici. Vzhled vylepšují kola HRE 540 Series a doplňky karoserie Artisan Spirits, z nichž některé jsou z karbonu. Díky nim LX vypadá jako snížené, ale je to ten optický klam. Brzdy Brembo a zakázkový titanový výfuk se vám ale už fakt nezdá. 😉

Přesným opakem je GX 460 Overland, stvořený pro kempování i v hodně odlehlých oblastech. Zvýšený podvozek pochází od Old Man Emu, do bahna se zakusují terénní pneumatiky Toyo Open Country MT, na střeše má zahrádku se světelnou rampou a stanem. Spodní části karoserie mají ocelové ochrany a vpředu byl umístěn ocelový nárazník CBI. V kufru je instalován úložný systém včetně lednice.

Menší extrémisté by se mohli inspirovat konceptem LX 600 Alpine Lifestyle, jenž má dost podobné vybavení (ochranu spodku, zahrádku s rampou, úložný systém atp), ale sériový podvozek, doplněný o 20″ kovaná kola Vossen HF6-4 s off-roadovým obutím BFGoodrich. Celou sadu tvůrci z Hiraku Co. charakterizují jako „realistické vylepšení“ pro vyznavače procházkování v přírodě (hikingu).

Posledním exponátem je Lexus RX 500h F Sport Performance AWD ve víceméně sériovém stavu. Zdobí jej matný fialový metalický polep a 22″ kola Rays Engineering Homura 2x15BD, obutá do pneumatik Michelin Pilot Sport 4S o rozměru 265/40.