Novinky

Honda: supersport NSX doplní kupé Prelude!

Historie Hondy je sice prošpikována všemožnými sportovními verzemi různých modelů (nejčastěji civicu 😉 ), ale jinak tato značka se záviděníhodným respektem ve světě motorsportu není typickým producentem čistě sportovních vozů. Těch měla v historii jen málo – a jedním z nich je kupé Prelude. Zapsalo si sice jen pět generací, ale všechny asi lze považovat za ikonické. Já byl zamlada roky zamilovaný do 4. generace (a kdo ne?), pak jsem ale našel zalíbení ve třetí a (kupodivu) páté. To však není tak důležité, podstatnější je, že by se kupé Prelude mělo vrátit.

Japonský magazín BestCar tvrdí, že Honda zvažuje, že koncem desetiletí opráší legendární jméno, které dostane jeden ze dvou plánovaných sportovních modelů. Tím prvním bude samozřejmě NSX a označení Prelude by měl dostat druhý elektrický sporťák, který již Honda dříve oznámila. Kolegové z JPN bohužel neuvádí, o jaké auto půjde, jdou spekulace o gétéčku typu Fordu Mustang, respektive Chevy Camaro, což by odpovídalo původní filozofii Prelude a to se asi jeví pravděpodobnější, než menší exotický sporťák typu „babyNSX“, natož pak (bohužel) roadster nebo kabriolet. Takové auto by mělo velký potenciál v Americe, což je pro každou automobilku důležité, protože na ostatních trzích je prodej sporťáků minimální.

Na druhou stranu ve zbytku světa se pony cars netěší velké popularitě a Honda určitě bude chtít s takovým autem zaujmout i v Japonsku a na dalších důležitých trzích, takže by možná větší smysl dávalo auto, jako je Nissan Z, nebo sporťák o něco menší, uvidíme tedy, pro jakou podobu se Honda rozhodne. Trošku absurdně pak zní informace, že se Prelude a NSX představí až v roce 2028! Jestli vám přijde trošku šílené, bavit se o sporťáku, na který se bude čekat ještě zhruba let, jenže původně se očekávalo, že budou v roce 2026 možná dokonce prvními vozy na nové skateboardové platformě. Jenže sportovní modely měly mít kompaktní SSB (solid state batteries), jejich vývoj ale napříč průmyslem nabírá zpoždění a do poloviny desetiletí se nejspíš nepovede jej dokončit, rok 2028 se tedy jeví jako pravděpodobnější.