Novinky

WCA 2023 s velkou účastí japonských zástupců

Pořadatelé ankety World Car Awards oznámili finalisty letošního ročníku. Hlavní skupinu, z niž vzejde celkový vítěz a držitel titulu World Car of the Year, tvoří deset automobilů a čtyři z nich jsou z Japonska – Honda ZR-V, Mazda CX-60 a Nissan má hned dva zástupce – crossover Ariya a sportovní kupé Z. Jejich rivaly jsou Alfa Romeo Tonale,  BMW 2 Coupe, BMW X1/iX1, Hyundai Ioniq 6, Kia Niro a Mercedes třídy C.

O titul 2023 World Electric Vehicle si to rozdá pět vozů – BMW i7, Genesis GV60, Hyundai Ioniq 6, Kia Niro EV a Lucid Air. Do pětice nejlepších se nedostala ariya, takže je naprosto jasné, že ta se WCOTY nestane, ale i tak účast v Top 10 potěší. Dále se uděluje titul World Luxury Car, ve finále je BMW 7/i7, Genesis G90, Range Rover, Range Rover Sport a Lucid Air. V kategorii World Performance Car se bude vybírat z modelů BMW M4 CSL, Kia EV6 GT, Nissan Z, Porsche 911 GT3 RS a Toyota GR Corolla. Mnohé asi překvapí, že v elitní skupině chybí Honda Civic Type R… Pak tu máme 2023 World Urban Car, která má jen tři finalisty – Citroen C3, ORA Funky Cat/Haomao a Volkswagen Taigo/Nivus.

A už se blížíme k závěru. O World Car Design of the Year si to rozdají Cadillac Lyriq, Hyundai Ioniq 6, Land Rover Range Rover, Lucid Air a Nissan Z. A vyhlašuje se také World Car Person of the Year, kde Japonsko reprezentuje Naoyuki Sakamoto, šéfinženýr Toyoty GR Corolla. Dalšími finalisty jsou president BYD Wang Chuanfu, vývojová inženýrka BMW Stella Clarke, designér Hyundaie SangYup Lee a šéf Lucid Peter Rawlinson.