Novinky

Honda má velké plány s vodíkovými palivovými články

Už jsem o tom psal koncem minulého roku – navenek to vypadalo, že ačkoli byla Honda světovým leaderem v oblasti techniky palivových článků, jak už se v minulosti několikrát někokrát bylo, v oblasti prodejů na celé čáře prohrála s Toyotou a vypadalo to, že tento souboj vzdala. Ale pravdou je naprostý opak. Už příští rok jako první značka začne prodávat v Americe a Japonsku plug-in hybrid s vodíkovým článkem a to je je teprve začátek.

Jak zjistíte v odkazu výše, Honda ve „fuel cell“ oblasti za pomoci GM učinila významný pokrok a koncem dekády přijde nová generace palivových článků s nevídanou účinností a životností – a cenou srovnatelnou se současnými diesely. A Honda chce této situace náležitě využít. Působí to dojmem, že jako je momentálně světovou jedničkou v oblasti spalovacích motorů, v následujícím období se chce stát dominantním dodavatelem palivových článků. Články z CR-V (a dalších chystaných aut) chce dodávat jako náhradu dosavadních benzinových elektrocentrál, ale i do zařízení v těžkém průmyslu, jako jsou stavební stroje nebo do trucků (kamionů), určených pro dálkovou přepravu. Lze je také využít v letecké dopravě a lodních motorech. Ba co víc, díky spolupráci s japonskou vesmírnou agenturou je plánuje dostat i do vesmíru, na Měsíc ….a dál.

Honda už v této oblasti dělá první kroky, letos začne v Japonsku testování těžkého trucku Isuzu s palivovými články a je možné, že právě tento japonský výrobce náklaďáků bude prvním zákazníkem této techniky Hondy.

Jeden myslel na “Honda má velké plány s vodíkovými palivovými články

  • to zni super… a honda obvykle nekeca. Drzim tomu palce.

Komentáře nejsou povoleny.