Novinky

Také Mazda letos mění presidenta! Povýšil Masahiro Moro.

Zdá se, že rok 2023 vstoupí do historie jako rok personálních změn na nejvyšších postech automobilek, nevzpomínám si, že by se v jednom roce měnili prezidenti tří významných japonských značek. Po Toyotě a Subaru bude mít nového presidenta a CEO i Mazda. Akira Marumoto odstoupí ze své funkce v červnu a nahradí jej dvaašedesátiletý Masahiro Moro.

Masahiro Moro pracuje u Mazdy 40 let a v současnosti vede severoamerické zastoupení značky. Je zajímavé, že půjde o prvního presidenta Mazdy, jenž nepracoval v engineeringu nebo ve výrobě, je to obchodník, jenž úspěšně přebudoval severoamerické obchodní operace a USA díky němu tvoří třetinu byznysu firmy.

Zatímco šéfové Toyoty a Subaru odešly ze svých funkcí kvůli problémům s přechodem na elektrifikaci, u Marumota tomu tak není, Mazda se prostě nyní chce ještě více zaměřit na USA a nový CEO Moro tomu má svými zkušenostmi pomoci. I jeho úkolem ale samozřejmě bude vést Mazdu směrem k elektrifikaci, na předloni vytyčeném plánu se ale nic nemění. Marumoto přejde na pozici Senior Advisor.