Novinky

Daihatsu podvádělo při crashtestech. Dotklo se to ale Toyoty.

Toyota si se značkami ve svém impériu docela užije. Nedávno se ukázalo, že Hino falšovalo emise, nyní zase prasklo na Daihatsu, že falšovalo výsledky crashtestů, nikoli však už svých vozů, ale u automobilů, vyvíjených a vyráběných pro Toyotu (a Peroduu). Dotčenými vozy jsou Toyota Yaris Ativ/Vios, Toyota Agya a Perodua Axia. A také ještě dalšího, aktuálně vyvíjeného modelu, jehož jméno nebylo oznámeno.

Konkrétně byly modifikovány výsledky u bočního nárazu těchto vozů a od té doby Daihatsu vyrobilo 88 123 nevyhovujících aut, z toho 76 289 pro Toyotu (Ativ/Vios). Tyto automobily se objevily v Thajsku, Mexiku a na Blízkém východě (Saúdská Arábie, Spojené arabské emiráty, Kuvajt, Katar, Bahrajn a Omán). Agya se ještě nezačala prodávat, ta by rozšířila seznam zemí ještě o region Jižní Ameriky.

Momentálně je prodej zmíněných aut zastaven a bude obnoven pouze v případě, že se povede crashtesty skutečně splnit. Akio Toyoda se za situaci zákazníkům omluvil a slíbil vyšetření a vyřešení problému a nastavení takových postupů, které by do budoucna vyloučily opakování podobné situace.