Novinky

Toyota Yaris Cross pro Indonésii: stejné jméno, (úplně) jiné auto

Malý crossover Toyota Yaris Cross už v Evropě zdomácněl, neuplyne snad den, abych alespoň jednou tohoto prcka s technikou yarisu a výrazem zuřivé samurajské masky na silnici nepotkal. Teď se však představila další Toyota Yaris Cross, jenž nejen že nemá nic společného s naším crossem, ale ani s yarisem jako takovým.

Začíná to už designem – asijský Yaris Cross vypadá jako naštvaný zmenšený highlander, trochu říznutý RAVkou. Nechybí zamračený pohled, pořádná tlama a hranaté výkroje blatníků. Škoda, že nejsou k dispozici lepší fotky. Ale určitě působí dospěleji, než ten náš a takový opravdu je – má rozměry 4310 x 1770 x 1615 mm s rozvorem 2620 mm. Je tedy o 13 cm delší, než náš. Využívá platformu Daihatsu (DNGA) pro budgetové koncernové modely, čtyřválcový atmosférický motor 1.5 Dual VVT-i je však z líhně Toyoty a má 106 k a 138 Nm. Kombinovat se bude výhradně s CVT a pohonem předních kol.

Alternativou k benziňáku bude klasický hybrid, postavený kolem atmosférické patnáctistovky s výkonem 91 k a točivým momentem 121 Nm, elektromotor přidává dalších 80 k a 141 Nm. Celkový výkon systému pak činí 112 k a i v tomto případě je poháněna přední náprava. V Indonésii (a určitě později i v dalších zemích regionu) vyplní prostor mezi modely Raize a Corolla Cross. Uvedení na trh nebylo upřesněno, ale stane se tak určitě ve druhé polovině letošního roku. Logicky bude levnější, než ten pro bohatší země…