Novinky

Akio Toyoda se bojí, že Toyota bude zase obyčejná

Akio Toyoda vedl automobilku Toyota 14 let a v průběhu času se ukázalo, že tento manažer s duší petrolheada a závodníka je člověk, kterého mohou Toyotě všechny ostatní japonská automobilky jen tiše závidět. Pod jeho vedením přestaly být značky Toyota a Lexus nudnými, změnil se design a v portfoliu přibyly velmi zajímavé sportovní modely a sám Toyoda-san nejen změny inicioval a dohlížel na ně, ale také se na nich aktivně podílel – sám některé modely testoval a pomáhal vyvíjet.

Jeho nástupcem se stal Koji Sato, šéf Lexusu a Gazoo Racing, u něhož lze očekávat, že jde o člověka podobného ražení a zájmů. Jeho hlavním úkolem je sice provést Toyotu směrem k elektrifikaci, ale současně (by měl) udržet i kurs, nastavený Toyodou. Zatím těžko soudit, jak si Sato v těchto úlohách vede, ale Toyoda možná ví něco, co my ne.

V rozhovoru, který poskytl na Japan Mobility Show ze své pozice ředitele Toyoty, totiž řekl, že „má stále strach, že se Toyota zase stane obyčejnou společností. Až se ten strach rozšíří mezi mnoho lidí, bude už příliš pozdě. Trvalo mi 14 let, než jsem změnil Toyotu, ale věci se mohou bleskem obrátit“. To nevypadá jako obecné varování, nehledě na to, že asi není třeba varovat před něčím, pokud to nehrozí. Akio má zřejmě pocit, že se už teď, necelý rok od jeho odstoupení, některé věci vyvíjí jiným směrem, než by si přál. Tak uvidíme, jestli si něčeho všimneme zvenčí i my… 🙁

Jeden myslel na “Akio Toyoda se bojí, že Toyota bude zase obyčejná

Komentáře nejsou povoleny.