Novinky

Honda Civic RS: prototyp nové sportovní verze

Honda na právě probíhající výstavě Tokyo Auto Salon trošku překvapila a kromě již dříve avizovaných exponátů představila i předprodukční verzi nového sportovně laděného modelu Civic RS. Tedy japonská média o tomto autě informovala již dříve, ale nevědělo se o něm nic konkrétního, tak jsem to nějak neřešil. 😉 Takže – wo co go?

Honda Civic RS bude druhou sportovní verzí Civicu pro JDM, vyplňující obrovskou propast mezi standardními verzemi a ikonickým Type R. Pro osvěžení paměti – Civic 5D se v Japonsku prodává nejen v hybridní verzi, ale i s benzinovým 1.5 VTEC Turbo se 182 k a 240 Nm. A nevěřte bludům, které se už v souvislosti s touto novinkou objevily v českých médiích – nabízí se jak s CVT, tak se šestistupňovým manuálem. Nicméně nový Civic RS tuto kombinaci ještě trošku okoření.

Označení RS nemá v Japonsku žádný „Racing-Sport“ význam, jedná se tradičně o zkratku pro Road Sailing, prostě takové to svižné silniční plachtěníčko. 😉 Výkon tomu odpovídá, přeplňovaná patnáctistovka je lehce přifouknuta na výkon 202 koní. Dá se tedy říci, že Japonci převzali techniku amerického sedanu Civic Si, ale na rozdíl od něj bude mít Civic RS samosvor. Stejně jako Type R dostane také automatické meziplyny a sportovně naladěný podvozek (tlumiče, pružiny a stabilizátory). V Japonsku ze bude prodávat někdy ve druhé polovině letošního roku.

Honda Civic RS se bude lišit provedením předního nárazníku (trošku ve stylu NSX Type S), ale změnily se i partie kolem masky chladiče, přechod mezi světlomety a maskou je ostřejší, přestože se tvar světlometů nezměnil. Auto díky tomu vypadá ostřeji, takhle (nějak) měl civic vypadat od začátku. Ale kdoví, možná bude tato změna součástí plošného faceliftu, který se chystá na letošní rok. RS má ještě specifický design kol a dá se očekávat, že dostane i sportovnější sedadla, snímky interiéru ale zatím nejsou k dispozici.