Novinky

Nissan GT-R Nismo vylepšil rekord okruhu Tsukuba

Trošku stranou zájmu se na Tokyo Auto Salon ocitla informace, s níž přišla značka Dunlop. Držitel její licence pro Japonsko (a Asii vůbec), Sumitomo Rubber Industries představil novou pneumatiku Dunlop Sport Maxx, která má prý zásadní vliv na to, že Nissan GT-R Nismo, za jehož volantem seděl závodník Akira Iida, zajel nový rekord okruhu Tsukuba časem 58,820 s.

Tedy abych byl přesný – jedná se o rekord mezi produkčními auty, protože jinak Tsukubě aktuálně vládnou nějaké laděné potvory na bázi GR Yarisu (56,1 s a 58,25 s). Zmíněné pneumatiky jsou vyvinuty speciálně pro GT-R, tedy výhradně v rozměrech 255/40 R 20 a 285/35 R 20 a v tuto chvíli jsou ve fázi prototypu, Sumitomo je však bude vbrzku vyrábět a prodávat. Zní to opravdu velkolepě, ale předchozí čas s hodnotou 59,361 s byl zajetý s GT-R Nismo modelového roku 2020 (s obutím Sport MAXX GT600 DSST CTT) a od té doby byl modernizován ještě pro MY2021 a MY2022, takže výsledek zjevně nebude jen zásluhou nového obutí. 😉

Přestože je okruh Tsukuba s 2,04 km jen o málo delší, než naše Sosnová – a mnohem méně technický, v Japonsku je to z nějakého důvodu ikonický okruh a časy na něm mají v komunitě japonských autonadšenců značnou váhu.