Novinky

Toyota vyvíjí vlastní Jimny!

Před nedávnem vyšlo najevo, že Toyota v rámci spolupráce se Suzuki stála o to, aby jí partner poskytl patřičně rebadgeované verze modelů Jimny a Swift, což se však nesetkalo s pochopením a Toyota ostrouhala. Věřím tomu, že auto jako je mini off-road Jimny by chtěl mít v portfoliu každý výrobce aut, tehdejší šéf Akio Toyoda má dokonce jedno v soukromé sbírce, zájem o jimnyho měla tedy asi Toyota velký.

Neúspěšná jednání ale Toyota vzala jako výzvu a rozhodla se to vyřešit jinak – pověřila Daihatsu, aby takové auto vyvinulo. Jestli právě máte deja vu, blahopřeji k dobré paměti. 😉 Tohle tady totiž už bylo. Konkurentem pro Suzuki Jimny mělo být v roce 2020 Daihatsu Taft. Náběh zájmu byl značný, a i dnes se prodává lépe než jimny, ale chybí mu ten wow efekt s puncem ikony, konkurencí je tak spíš Suzuki Hustler. Ale právě Taft má dostat druhou šanci jít jimnymu po krku.

Jeho nástupce, očekávaný v roce 2025, by měl změnit design z roztomile futuristicky divného na off-roadově retro drsný, koneckonců v rámci Toyoty je čím se inspirovat, umím si dost dobře představit auto ve stylu modelů BJ. A nejen Toyoty, i původní Taft byl docela cool off-road. Jinak je ale zatím více otázek, než odpovědí. Bude existovat pouze jako kei nebo i jako normální auto po vzoru widebody Jimny Sierra? Bude mít odvozený model s logy Toyota, které by se mohl prodávat celosvětově? Nic z toho se zatím neví, lze však předpokládat, že taft bude spíše crossover než off-road, s méně hardcore pohonem AWD, než má Suzuki. I když… peněz na hraní mají inženýři Toyoty dost. 😉 Myslím si však, že to není zase tak důležité, většina lidí jimnyho beztak nekupuje kvůli jeho schopnostem v terénu, ale kvůli vzhledu.

Tak uvidíme, co se nám z taftu vyklube. 😀