/ Honda Elevate: konečně odpověď na Yaris Cross? /

Když nepočítáme chudší asijské země, kde Honda nabízí mini a malé crossovery WR-V a BR-V, nemá stále plnohodnotného zástupce v segmentu subkompaktních crossoverů. To se ale právě teď mění. V Indii byl představen model Honda Elevate, jenž se tam začne prodávat už v létě a následně bude nabízen “globálně”. Téměř jistě je to tedy dříve avizovaný konkurent Toyoty Yaris Cross a Nissanu Juke, protože model Crosstar proti nim nemá šanci – a novinka by se tím pádem měla objevit i v Evropě.

Honda Elevate překvapí robustním, chlapským zjevem s velkou hranatou maskou chladiče a světlomety, je to vlastně taková zmenšená Honda Passport. 😀 Hrany a ostré úhly pokračují i z boku, kde trochu připomíná Jeep Renegade, vzadu je vidět inspirace HR-V. Interiér pokračuje v minimalistickém stylu Hondy a z fotek to vypadá, že to nebude taková levnota jako crosstar.

Honda Elevate má rozměry 4312 x 1790 x 1650 mm, rozvor 2650 mm a světlou výšku úctyhodných 220 mm (Yaris Cross 4180 x 1765 x 1595 a rozvor 2560 mm, Nissan Juke 4210 x 1800 x 1595 a rozvor 2636 mm, HR-V 4340 x 1866 (šířka se zrcátky) x 1582 a rozvor 2610 mm. Z výše uvedeného vyplývá, že má hodně blízko k HR-V, takže bude asi podstatné, o kolik nižší bude cena. Háervéčko budou nejspíš poté kupovat jen stylaři, protože Honda Elevate nabídne kromě delšího rozvoru i kufr o velikosti 458 l.

Technicky novinka vychází ze sedanu (respektive hatchbacku) Honda City, což znamená především to, má modifikovanou platformu jazzu s nádrží vzadu a chybí tedy Magic Seats. K pohonu slouží atmosférická patnáctistovka i-VTEC s výkonem 121 k a točivým momentem 145 Nm, zkombinovaná se šestistupňovým manuálem nebo CVT. Vyrábět se bude pro celý svět v Indii. V Evropě (jako že počítám s tím, že se s elevate počítá 😉 ) však můžeme očekávat hybridní i-MMD z Jazzu/HR-V. Akumulátory pod podlahou zavazadlového prostoru tím pádem zase nějaký prostor v kufru zaberou. Ale nepředbíhejme, kdoví, jak to nakonec dopadne…