Novinky

Honda e: kolik chce v Evropě ročně prodávat? Je optimistická. ;-)

Honda a elektrifikace v Evropě? Na mild-hybridy IMA už asi zákazníci zapomněli a sama Honda by na ně asi chtěla zapomenout také a v oblasti hybridů je tím pádem s CR-V i-MMD zase na začátku – natož pak v kategorii bateriových elektromobilů. Snad každá významná (a i řada těch méně významných) automobilka už nějaký ten elektromobil prodává (vloni bylo těch značek už 18!).

Takže sice zase pozdě (jako u turbodieselů), ale Honda se tentokrát rozhodla nezapadnout a první elektrický evropský model Honda e navrhla trochu jinak, než (většina) ostatních – má pohon zadních kol, ideální rozložení váhy a poměrně malé (a tím pádem lehké) akumulátory – to vše s cílem zajistit, aby s ním byla radost jezdit, což zatím není úplně běžný přístup. Navíc si dala dost záležet na designu zevnějšku i vnitřku a do éteru vypustila info, že se cítí být konkurentem pro BMW i3 (respektive spíš Mini Cooper SE, s ohledem na velikost) než pro EV od Volkswagenu nebo Renaultu.

To samozřejmě zní dobře, nicméně se dalo očekávat, že to nebude za hubičku. A to se i potvrdilo, Honda e je dražší, než (předokolkový) elektrický Mini Cooper. A to znamená jedno – pokud se elektromilové nezblázní do designu a schopností éčka, prodeje asi nebudou kdovíjak dobré. Proto docela překvapilo, že Honda chce prodávat poměrně sebevědomě – přes 10.000 exemplářů ročně. To je dvakrát tolik, než zněly původní plány v době představení výchozího konceptu Urban EV. Důvodem ke zvýšenému sebevědomí je jistě i evidovaný zájem více než 40 tisíc Evropanů, nicméně zájem ještě neznamená, že si opravdu tento počet lidí auto koupí, předpokládám, že řada z nich čekala cenu nižší – přece jen stojí zhruba tolik, co dvě Škody Citigo-e. To už musíte Hondu e opravdu milovat. 😉 Uvidíme, jestli se optimizmus Hondy vyplní, úspěch samozřejmě určitě všichni přejeme. 🙂

Jeden myslel na “Honda e: kolik chce v Evropě ročně prodávat? Je optimistická. ;-)

  • To ji ale neměli dát tak levně. Já bych dal cenu 1,5 mega. To by byl vývar! 🙂

Komentáře nejsou povoleny.