Novinky

Infiniti skončilo s formulí 1

Honda není jedinou japonskou automobilkou, která oznámila konec svého účinkování ve formuli 1. S koncem letošní sezony končí také působení značky Infiniti v této vrcholné kategorii motorsportu. Programy obou firem se samozřejmě liší – Honda dodává pohonné systémy, Infiniti v první řadě peníze – figuruje jako sponzor stáje aliančního partnera Renaultu (a předtím Red Bullu), ale důvody jsou stejné – obě značky uvádí, že potřebují finanční prostředky na vývoj systémů elektrifikace.

Honda dá ještě kompletní příští sezonu ve snaze učinit další pokus získat titul, Infiniti to balí s koncem letošního roku. Luxusní značka Nissanu působí v F1 od roku 2011 (Red Bull), důležitou změnu však přinesl rok 2016, kdy povýšila na technického partnera stáje Renault a podílela se na vývoji systému Energy Recovery System (ERS).

Spojenectví s Renaultem vypadalo slibně, po nedokončeném supersedanu Q60 Eau Rouge přišel hybridní Q60 Project Black S s dvěma systémy elektrifikovanou zadní nápravou a motorem V6 3.0 o celkovém výkonu 571 k a se zrychlením na stovku kolem 4 sekund. Bohužel tento projekt nebyl doveden do úspěšného konce a působení v F1 tak vyšlo trochu naprázdno. Honda mimochodem také s nějakým hmatatelným výsledkem závodění v F1nepřišla, ale možná bude něco využito u superbiků.