Novinky

WCOTY: o titul Světového auta roku si to rozdá Honda, Toyota a VW

Už za necelé dva týdny budeme znát vítěze ankety World Car of the Year (WCOTY). Není to sice tak prestižní soutěž jako evropské COTY nebo americké NACTOY, ale minimálně to zní světově a vítěz(ové) si připíší malé (bez)významné plus. Letos to bude pro fandy japonských aut napínavé, protože ve finále WCOTY je vítěz německého auta roku a a třídy Best EV v WWCOTY Honda e vítěz COTY Toyota Yaris. Proti nim se postaví Volkswagen ID.4., jenž má kvůli softwarovým problémům, které způsobily roční zpoždění zahájení prodeje, doslova z ostudy kabát.

Kdo vyhraje? Mám jeden tajný tip, ale dopadnout to může jakkoli. Yaris očividně nadchnul evropské porotce radikální změnou charakteru, ID.4. měl sice problémy, ale vypadá to, že jsou vyřešeny a jedná se o vyspělé auto a Honda e zaujme designem i kombinací eko-pohonu s agilitou a radostí z jízdy. Předpokládám, že toyota nepřináší dnes tak potřebný „message“ a rozhodovat se proto bude mezi elektrickou Hondou e a VW ID.4. Zábavná honda by tak nemusela být zcela bez šancí, i když VW umí zatahat za nitky… Uvidíme. 😉 Do finále se nedostaly mimo jiné Audi A3, BMW 2-Series Gran Coupe, BMW 4-Series, Mercedes GLA nebo Mazda MX-30.

WCOTY ale ve své snaze udělat radost co nejvíce kandidátům vyhlašuje i vítěze dílčích kategorií. O titul 2021 World Urban Car si to rozdá Honda e, Honda Jazz a Toyota Yaris (tomu říkám dobré složení, fanda JPN aut nemůže být zklamaný 🙂 ), ocenění World Luxury Car si pak odnese některý vůz z trojice Land Rover Defender, Mercedes S-Class a Polestar 2. O 2021 World Performance Car se rozhodne mezi Audi RS Q8, Porsche 911 Turbo a Toyotou GR Yaris, takže šance jsou i tady, i když různorodější skupinu výkonných aut si už asi představit nelze. A konečně 2021 World Car Design of the Year může také přinést vavříny Japoncům – soupeří Honda e a Mazda MX-30 s Land Roverem Defender. Výsledky budou vyhlášeny 20. dubna.