Novinky

Lexus RC: kupé bude mít novou generaci! Víme, jak bude vypadat.

Byla určitá (dost krátká) doba, kdy nám Lexus dělal velkou radost. Však víte, o čem mluvím – LFA, IS F, GS F, RC F… Jenže i na Lexus dolehla tíha úspor a nezájmu zákazníků o sportovní verze. A tak zmizela celá řada GS, supersport nahradilo gétéčko LC (nic proti němu 😉 ), řada IS odešla z Evropy a zůstalo RC F, které, přiznejme si to, nedokázalo úplně konkurovat německým rivalům. Takže byly všechny důvody si myslet, že RC skončí bez nástupce také, tím spíš, že nic jako nové kupé RC se v plánech Lexusu neobjevilo:

Ale teď tu máme zajímavou informaci, která nepřímo pokračování modelu RC potvrzuje. Toyota, respektive Lexus, si zjevně jsou vědomi nedostatků RC F – a mají v plánu to napravit v příští generaci! Šéf TRD Doug Wilson v rozhovoru pro magazín motor1 vlastně řekl, že je Lexus RC F „bastl“ – že bylo nutné udělat ve spolupráci s partnery z Evropy a Asie nemalé množství změn, aby se s ním vůbec dalo úspěšně závodit v kategorii GT3. Ale povedlo se, RC F GT3 sice není úplná špička, ale úspěšně soutěží. Vůz má homologaci do roku 2026, ale všichni se děsí představy, že by museli se stávajícím autem jezdit ještě čtyři roky a manažeři, závodní tým i inženýři doufají v co nejrychlejší obměnu.

Na podněty z programu GT3 prý už reagovali i v Japonsku a všichni spolupracují na tom, aby byla nová generace po všech stránkách lepší (zejména je zmiňována váha, není tedy divu, že se Lexus pokoušel o nápravu). Z čehož vyplývá, že nová generace kupé RC bude. A bude i RC F. A bude i RC F GT3. A to rozhodně dřív, než za čtyři roky! Určitě vás zajímá, jak bude nové RC vypadat. Nebude vzhledově navazovat na současný model a neviděli jsme jej ani mezi elektrifikovanými koncepty. Ale i přesto jsme ho už viděli! Podle presidenta TRD Davida Wilsona bude nové RC vycházet z konceptu Toyota GR GT3, představeného v lednu na Tokyo Auto Salon!