Novinky

Honda našla partnera pro elektromobily! Toho netipoval asi nikdo…

Honda je poslední významnou japonskou automobilkou, která se nezačlenila do těsně provázaných aliancí, propojených ať už technicky nebo i ekonomicky. Zatímco Nissan s Mitsubishi víceméně tancují, jak píská Renault (a situace v celé alianci prý není teď moc růžová), Toyota si nenápadně (a chytře) buduje impérium nabalováním technických partnerství se Subaru, Suzuki a Mazdou. Honda si vždycky jela po vlastní lajně, což je sice maximálně sympatické, ale v posledních letech také extrémně riskantní. Kdoví, možná na tom má částečně svůj podíl nevydařená spolupráce s Roverem, ale Honda jako „engineering company“ spíš byla vždy toho názoru, že nejlepší technika je ta, kterou si vyvine sama. A pokud už byla k nějaké spolupráci donucena okolnostmi, bylo to vždy na přechodnou dobu, než bude k dispozici vlastní řešení. Stačí vzpomenout na diesel od Isuzu nebo kooperaci s GM na vývoji akumulátorů a elektromobilů.

Honda však má v současnosti problém s tím, že je pozadu právě s vývojem elektromobilů, na nichž však chce postavit už za 18 let svou existenci. Nedávno se tedy nechala slyšet, že hledá pro vývoj elektromobilů partnera, ideálně se zkušenostmi s BEV. Nepochopil jsem, proč nepokračuje s General Motors, ale zřejmě tam byly nějaké problémy. Jenže revír se zmenšuje, většina automobilek už partnery má, s jinými si asi Honda neumí spolupráci představit, zejména kvůli kulturním rozdílům. Z tohoto pohledu na to šla chytře Toyota, která seskupila JPN značky, s nimiž navíc už dříve spolupracovala. V Japonsku ale už není z čeho vybírat. Tedy vlastně …je. 😉

Honda oznámila, že bude vyvíjet a vyrábět elektromobily s japonskou firmou, která …ještě nikdy auta nevyráběla! Tak už vás nebudu napínat, beztak už asi tušíte. Ano, je to opravdu tak! Elektronický gigant Sony, jenž v posledním roce zaujal dvěma koncepty elektromobilů, se konečně rozhodl, že opravdu vstoupí do autoprůmyslu a jeho partnerem se stane právě Honda. Sony založí v průběhu jara divizi Sony Mobility, která se stane společně s Hondou spoluvlastníkem zatím nepojmenované společnosti, která bude vyrábět elektromobily. Zřejmě primárně elektromobily Sony, protože Honda bude BEV samozřejmě vyvíjet a vyrábět hlavně pro sebe.

Hondě to s partnerem se zkušenostmi tedy nevyšlo, i když není vyloučeno, že toto hledání pokračuje i nadále, ale Sony je zase expertem v oblasti výroby senzorů, komunikaci a zábavních systémů, což jsou oblasti, které v autech půjdou také zužitkovat. Ale Hondě možná bude stačit (a vyhovovat), když Sony přinese pořádný balík jenů a pomůže snížit extrémní náklady na R&D, inženýři by si měli poradit i vlastními silami. Koneckonců nová skateboardová elektrická platforma ponese první auto nové éry už za tři roky, takže tak pozadu Honda zase není. A vzhledem k tomu, že Sony nemá problém s tím, že je jeho nový automobilový partner v elektromobilitě relativně nováčkem, není zřejmě třeba mít pochybnosti. A kdoví, Sony možná do party přivede i nějaké experty z rakouské Magny, která oba funkční koncepty Vision-S pro Japonce postavila a otestovala.

7 komentářů: „Honda našla partnera pro elektromobily! Toho netipoval asi nikdo…

  • nahodou dobry tah… a Sony ma taky zkusenosti s bateriema, jen mensima. Dobre oni!
    Dle me dobra zprava i proto, ze mam rad i Sony docela posledni leta. Maji podobnou kulturu (tvrdohlavost) – odolavaj blby a nesmyslny mode a delaj veci rozumne podle sebe – treba, ze se u vlajkovych lodi Sony nepestujou vyrezy a prustrely displayu.

    • Taky mám Sony rád, pro mě velmi sympatické spojení. 🙂

      • Moje dvě nej značky na světě se dají dohromady 😊

    • Pro mě je to spíš ukázka toho, jak moc zaspali. Vždycky mi přišlo divné mít daewoo v garáži, v kuchyni a v obýváku a tak jsem to radši neměl nikde. Po autu od Sony toužím podobně.

      Uvidíme, co z toho vypadne.

      • Tak to jsme dva. Taky mi přišlo divné mít Daewoo kdekoli. 😀

  • Já tedy Sony moc rád nemám. A vůbec netuším co může Hondě přinést.
    Nějaké zkušenosti s playstation?
    Hele, a není ta firma posledních docela dost roků úplně v háji?

    • Co může přinést? Peníze, samozřejmě. Honda nebude na vývoj BEV nucena vydávat jen svoje prostředky. Všechno ostatní jsou jen legrácky a PR. 😉

Komentáře nejsou povoleny.