Novinky

Honda: modely Type R budou i v elektrické éře

Je téměř jisté, že současný Civic Type R je posledním „eRkem“, které má spalovací motor. To ale neznamená, že by s FL5 byl poslední z „race breed“ modelů Hondy. „Bez Type R není žádná Honda,“ řekl v rozhovoru pro Autocar šéfinženýr projektu CTR FL5 Hideki Kakinuma. Podle něj „Honda silně věří, že potěšení z jízdy je základní esencí individuální osobní přepravy.“ Tesat do kamene… Kakinuma-san však současně upozorňuje, že v současné době snahy o uhlíkovou neutralitu a snižování emisí je obtížné udělat sportovní model.

To však není pro Hondu znamení se vším skončit, ale naopak nová výzva, jak zajistit zákazníkům i nadále radost z jízdy. Honda je tedy rozhodnuta vytvořit v budoucnu další Type R. Sám Kakinuma si mimochodem myslí, že je dnes ještě čas udělat i další Type R se spalovacím motorem, ale nemá moc velkou víru v to, že se tak opravdu stane. S tím nelze, než souhlasit, cesty by byly – spalování biopaliva nebo vodíku. Ale technické možnosti a firemní strategie nebývají jedno a to samé, takže nás u Hondy čekají pro příště zcela jistě už jen Type R s nějakou formou elektrifikace. Podle šéfinženýra Hondy hybridy nebo elektromobily totiž mohou nést logo Type R, protože také zajistí zábavné svezení.

Ještě tak před dvěma lety bych si ťukal na čelo, ale po zkušenostech s excelentní Hondou e nebo nejnověji s Civicem e:HEV vím, že bavit se lze i za jejich volantem, o budoucnost elektrifikovaných Type R se tedy nebojím. 😉