Novinky

Honda vysvětlila strategii elektrické spolupráce s GM

Koncern General Motors se stal klíčovým partnerem Hondy pro elektromobily. V první fázi sice Honda od GM kompletně převezme platformu, motory i akumulátory Ultium (které pomáhala vyvíjet) a s jejich využitím postaví modely Honda Prologue a Acura ZDX, to podstatné však teprve přijde v roce 2027, kdy bude představen společný projekt. Na nové platformě bude Honda a General Motors vyrábět ve velkých sériích cenově dostupné automobily, tedy zřejmě kompaktní automobily velikosti Civicu, ZR-V a CR-V.

President Hondy Toshihiro Mibe řekl, že obě značky mají dost technologií, aby vyráběly každá vlastní auta nezávisle, ale teď inženýři diskutují, které z nich by mohly být užitečné pro obě strany. Společný vývoj však bude jen začátek. Honda a GM chtějí také auta vyrábět ve stejných továrnách a sjednotit logistiku, nákup komponentů, ale i zajištění lidských zdrojů, což povede k dalšímu snížení nákladů, ale i snazšímu docílení uhlíkové neutrality, jíž chce Honda dosáhnout v roce 2050. Tato spolupráce bude nejefektivnější v USA a Číně, kde jsou obě společnosti silně zastoupeny, ale dopad samozřejmě budou mít na celosvětové aktivity Hondy.

Jak už víme z dřívějška, Honda kromě spolupráce s GM připravuje i dvě vlastní elektrické platformy, jednu pro mini- a malá auta a druhou pro velké a luxusní vozy. Tu bude využívat i nová společnost Sony Honda Mobility, která zajistí vývoj a výrobu automobilů pro firmu Sony, které půjdou do prodeje v roce 2026. Do té doby bude Honda lepit elektrické modely, jak to půjde. V současnosti má k dispozici techniku Hondy e, ale zatím není známo, jestli bude využita i pro nějaký další model a existuje i elektrická verze modelu HR-V, která by se měla do Evropy dostat příští rok.

2 komentáře: „Honda vysvětlila strategii elektrické spolupráce s GM

  • az na tu cinu… tam je v planech trhlina. Cina je ted velmi nespolehliva a docela se uzavira… navic jim cpat do chrtanu technologie…

    • Čína je opravdu problém. A to o to větší, že měla dodávat elektrická auta Hondy do Evropy. Budou muset ta rizika dobře zvážit, respektive vyřešit.

Komentáře nejsou povoleny.