Novinky

Toyota Grand Highlander: SUV (skutečně) pro osm

Toyota představila nový crossover Grand Highlander, jenž je přesně tím, co prozrazuje označení – vozem se stylistickými rysy klasického highlanderu (dokonce si troufnu tvrdit, že hezčím), ale ve všech směrech zvětšeným. Vznikl zřejmě proto, aby měly svou SUV alternativu i dosavadní majitelé minivanů a nemuseli se uchylovat ke kompromisům, které vyžaduje pořízení sice ještě většího, ale na rámu postaveného modelu Sequoia.

Ačkoli tou hlavní věcí k chlubení by u Grand Higlanderu měly být rozměry, Toyota je překvapivě neuvádí. Neoficiálně je (jen) o 10 cm delší, o 5 cm vyšší a 6 cm širší. I tak malé rozdíly způsobily, že vnitřní prostor auta (po sklopení obou zadních řad sedadel) činí 2775 l, což je o 396 l více, než u highlanderu. Tato hodnota má zajistit primárně skutečně plnohodnotné sezení dvou dospělých ve třetí řadě, v případě potřeby se tam ale vejdou dokonce tři. Ale samozřejmě o něco narostl i kufr. V případě, že se bude Grand Highlander využívat v pětimístném uspořádání, nabídne zřejmě skutečně obrovský prostor pro náklad. Vůz může být nakonfigurován i jako sedmimístný s dvojicí kapitánských sedadel ve druhé řadě.

Na upřesnění specifikací je ještě čas, Toyota je zveřejní v létě, takže prodej MY2024 začne patrně až v září. Už teď ale víme, že uvnitř majitelé najdou sedm USB-C portů, 13 držáků na nápoje, ovládací panel ventilace ve druhé řadě, 12,3″ displej infotainmentu, 1500W zásuvku, příjem aktualizací online, hotsport pro pět zařízení nebo audiosystém JBL s 11 reproduktory. Kola o velikosti 18-20″ bude roztáčet trojice motorů – benzinový turbomotor 2,4 l nebo dobře známý hybrid s atmosférickou dva-pětkou. Nejvyšší výbavové specifikace dostanou pohon Hybrid Max. Pouze u něj Toyota prozradila výkon 367 koní a točivý moment 542 Nm. Tato varianta zrychlí z nuly na 96 km/h za hothatchových 6, 3 s a může táhnout přívěs s hmotností až 2260 kg.

Toyota Grand Highlander se bude vyrábět v továrně v Princetonu v Indianě a samozřejmě zůstane specialitou severoamerického trhu.

Jeden myslel na “Toyota Grand Highlander: SUV (skutečně) pro osm

  • Sice tomu říkají Grand Highlander, ale designem je to Grand RAV4. Ale to nás trápit nemusí, beztak to tady nebude.

Komentáře nejsou povoleny.