Novinky

Honda e:N: na cestě jsou tři nové elektromobily. A nejsou to jen SUV…

Honda na autosalonu v Šanghaji představila hned tři novinky. Jeden koncept velkého crossoveru a dva předprodukční …liftbacky? Těm bych se věnoval s prominutím přednostně, protože vypadají zatraceně dobře. Vozy Honda e:NP2 Prototype a Honda e:NS2 Prototype jsou dvojčata, jak už je u této japonské automobilky dobrým zvykem, jeden z vozů bude vyrábět a prodávat společnost GAC-Honda a druhý Dongfeng-Honda, přičemž se liší provedením přídě a zádě a to do té míry, že si možná mnozí ani nevšimnou, že je profil vozů stejný. Velmi sympatické je, že ačkoli modely e:NS2 a e:NP2 mají trošku vyšší ponton karoserie, nízké prosklení a zdvojené blatníky, nejde ale vyloženě o crossovery, spíše o moc pěkné, dynamické, sportovně střižené liftbacky, i když trošku vyšší 😉 Nicméně se budu opakovat – tenhle e:N designérský styl se Hondě hodně vydařil, snad nebudou pro Evropu vymýšlet něco jiného. 😉

Novinky jsou viditelně větší, než dvojice e:NS1 a e:NP1 (respektive naše e:Ny1) postavené na bázi HR-V a podle Hondy nabídnou „unikátní potěšení z jízdy, umožňující řidiči pocítit jednotu s vozem“. Jakou techniku včetně platformy auta využijí, zatím není známo, ale zjevně bude vycházet z Civicu 11G, nic jiného momentálně k dispozici není. Do prodeje půjdou v Číně už zkraje roku 2024 a já držím palce, aby jeden z nich do Evropy následoval už na letošní rok oficiálně potvrzený crossover e:Ny1.

Společnost jim v expozici dělal ještě koncept e:N SUV. I ten působí dost uvěřitelně a do sériové výroby se dostane koncem roku 2024. Do té doby se jeho vzhled může ještě změnit, ale nejspíš se nezmění, byla by to určitě škoda. Produkční verze e:N SUV by měla být pro Hondu přelomová, protože bude využívat nově vyvinutou platformu e:N Architecture W pro malé a kompaktní automobily. Nesmíme také zapomínat, že Honda pracuje na elektrickém sedanu e:N2 (viz odkaz níže) a když představovala v Číně značku e:N, slibovala i kupé a gétéčko, tak uvidíme, jestli se něčeho takového dočkáme, e:NS2 a e:NP2 totiž mají právě rysy původního e:N Coupe Concept. Každopádně tato karosářská verze (pokud vznikne) rozhodně nemá prioritu a čekat budeme muset i na nové sportovní modely. Bohužel vzhledem k tomu, že Evropa nově spadá pod Japonsko a tedy už ne pod Čínu, není vůbec jasné, jestli u nás něco dalšího z čínských e:N vůbec uvidíme.