Novinky

Nissan a Renault finalizují novou podobu aliance

Nissanu a Renaultu spolupráce moc nefunguje už od počátku, co Francouzi zachránili japonskou automobilku před krachem, několikrát to dokonce vypadalo na rozchod, jenže ten byl oběma subjektům uškodil ještě více, takže se nakonec dohodly na nové podobě aliance, která odpovídá především představě Nissanu. Jak bude provázání vypadat, už bylo nastíněno a vypadá to, že další jednání původní informace pouze potvrzují.

Obě automobilky budou navzájem držet 15% balík akcií, přičemž Nissanu k nim přibude hlasovací právo. Podíl Renaultu nad tento limit (tedy 28,4 %) bude převeden do francouzského fondu, jenž bude hlasovat neutrálně, přičemž fond dostane pověření akcie prodat, až to bude výhodné. Nissan se uvolil stát se strategickým akcionářem ve společnosti Ampere, divizi Renaultu pro elektromobily a software, vloží do něj 600 milionů euro a na oplátku získá křeslo v dozorčí radě.

Automobilky dále zvažují nové projekty v Jižní Americe, Indii a Evropě a opráší stávající projekty v oblasti elektrifikace a nízkoemisních technologiích.