Novinky

Nissan Z: nástupce ještě před koncem dekády?

Nástupce Nissanu 370Z patří v poslední době k nejčastěji diskutovaným tématům. Manažeři automobilky už nás ujistili, že se s modely Z počítá i do budoucna, ale to je v tuto chvíli asi vše, co je jakž-takž jisté, pokud tedy nepřipustíme možnost, že si to někdo někde ještě nakonec rozmyslí. Nebylo by to totiž poprvé. Nyní se však objevily nové spekulace, že by se nové Z-car mohlo ukázat ještě před koncem tohoto desetiletí, což není zase tak dlouhá doba.

Jinak ale stále platí, že víme, že nic nevíme. Poslední informace hovořily o tom, že by zetko mělo dostat platformu Mercedesu, protože Nissan, včetně značky Infiniti, údajně končí s auty s pohonem zadních kol a kvůli jednomu sportovnímu autu nemá smysl držet platformu ve výrobě, natož pak dále ji vyvíjet. Motory by však měly být převzaté od Infiniti, neopakovala by se tedy situace u Toyoty Supra, kde toho japonského moc není…

Nové zetko by si prý mělo dokonce ponechat šestiválcový motor a na rok 2021 se údajně chystá verze Nismo s výkonem 480 (!) koní a snad i s pohonem všech kol. A zatímco doposud se hovořilo o tom, že se nová generace zmenší, poslední zprávy tvrdí přesný opak. Nárůst rozměrů by měl (mohl) přiblížit Nissan Z americkým pony cars, která se prodávají (zejména Ford Mustang) v obrovských počtech.