Novinky

V Americe raketově roste zájem o manuály. Jedničkou je Honda Civic.

Když jsem naposled v blogu psal, jak se vede v Americe autům s manuálními převodovkami, byl rok 2020 a jejich smutným výsledkem byl tržní podíl 1,1 %. Přitom v roce 2007 mělo fofrklacek v USA skoro každé třetí auto! Od 2019 zájem o manuály dál klesal a v roce 2021 dosáhl jejich podíl na trhu nových aut 0,9 %. Jenže za letošní půlrok byl zaznamenán nárůst podílu na 1,7 procenta. I to je samozřejmě směšný podíl, ale oproti 2021 je to skok téměř o 100 %!

Tento trend navíc potvrzuje i trh s ojetými vozy, největší americká síť autobazarů CarMax hlásí, že zatímco v roce 2020 je kupovalo 2,4 % zákazníků, předloni to bylo 2,8 %, vloni 2,9 % a letos je očekáván další nárůst. A co je zajímavé, důvodem k pořízení prý není nižší cena oproti automatu, jak tomu ještě nedávno bylo, ale hlavně nostalgie, touha oprášit staré vzpomínky a zlepšit si zážitek z jízdy.

S tím souvisí i fakt, že prodejům aut s manuálem vládnou sportovnější auta. Jedničkou trhu je Honda Civic, která nabízí přímo řazenou převodovku nejen u sportovních variant Civic Type R a Civic Si, ale v případě fastbacku také ve výbavách Sport a Touring Sport, samozřejmě v kombinaci s motorem 1.5 DOHC VTEC Turbo. Druhá příčka patří Fordu Mustang a třetí je další japonec – sedan Subaru WRX. To jsou věci, co? Tamní prodejci aut většiny značek přitom tvrdí, že by prodali mnohem více, ale nemají je k dispozici a jakmile se nějaký vůz objeví, je hned pryč.

Nerad bych to zakřikl, ale vypadá to, že manuály v Americe zažívají renesanci, což je super. Naopak v Evropě se pomalu blíží jejich konec, protože nejsou kompatibilní s naprostou většinou hybridních systémů a u elektromobilů postrádají smysl úplně (i když si Toyota myslí, že se jí povede do BEV jejich imitaci nějak implementovat). Tak máme alespoň naději, že v budoucnu půjde nové auto s manuálem a spalovacím motorem z Ameriky individuálně dovézt, pokud nám to tedy EU nezatrhne…

Jeden myslel na “V Americe raketově roste zájem o manuály. Jedničkou je Honda Civic.

  • Konečně na to ti amící přišli a vzhledem k tomu jak funguje evropa tak za pět let ten trend máme tady také. Jen ab yse tos tihlo než někdo z těch zlenošašků v bruselu nezakáže dvoustopu uplně

Komentáře nejsou povoleny.