Novinky

Toyota Hiace: vodíková verze s motorem V6 3.5 Turbo!

Je to jen pár dní, co Toyota zhodnotila svůj dosavadní program vodíkových palivových článků jako neúspěch a už zkouší něco jiného. V Austrálii byl představen vůz Hiace Hydrogen Prototype s pohonem zadních kol a desetistupňovým automatem, jenž pro změnu vodík spaluje ve válcích. A ne ledajakých – v dodávce je instalován vidlicový šestiválec o objemu 3,5 l, opatřený turbodmychadlem, tedy pohonná jednotka Land Cruiseru 300 a Lexusu LX, samozřejmě příslušně upravena pro spalování vodíku.

Jestli už se vidíte, jak s nadupanou dodávkou mizíte v oblaku kouře ze spálených gum, musím vás trochu zchladit. Součástí provedených změn je i snížení výkonu na 163 koní a točivého momentu na 354 Nm, což je oproti původním 415 k a 650 Nm docela mazec. Muselo dát inženýrům fakt hodně práce z takového motoru dostat tak málo. 😉 Spalovaný vodík neemituje téměř žádné CO2, ale vzniká malé množství oxidů dusíku (NOX), proto má hiace katalyzátor.

Vodíková dodávka využívá trojici nádrží z mirai, které jsou umístěny pod podlahou, negativně tedy neovlivňují nákladový prostor a užitečnou hmotnost snižují jen mírně. V Austrálii bude zahájen pilotní program testování s vybranými firmami, první bude agentura CPB Contractors, která bude v Melbourne rozvážet v hiace dělníky po stavbách. Austrálie byla vybrána proto, že na rozdíl od většiny ostatních tamní vláda podporuje i vodíkové projekty, ne jen ty elektrické.