Novinky

Honda Sports EV: nový sporťák už příští rok?

Honda příští rok přestane vyrábět kei roadster S660 a kromě běžným smrtelníkům nedostupného NSX už zase zůstane v hledáčku zase jen Civic Type R. Nebo ne? Japonský magazín carsensor přišel s informací, že by v roce 2022 měla Honda dotáhnout do konce projekt elektrického sporťáku Sports EV z roku 2017. Malé kupé s pohonem zadních kol využije platformu Hondy e, jejíž znamenité jízdní vlastnosti a ovladatelnost jsou příslibem, že by sporťák mohl nabídnout tolik potřebnou radost z jízdy.

Kvůli udržení nákladů by mělo kupé dostat i elektromotor a akumulátory, což by ale mohl být trochu problém. Výkon 150 koní a zrychlení na stovku kolem 8 sekund jsou fajn u městského éčka, ale u sporťáku to nejsou na dnešní úplně omračující hodnoty a ještě větší problém představují 35,5kWh akumulátory, které vystačí jen tak na 140-150 km ostřejší jízdy, což není na víkendovou vyjížďku úplně moc. Ale kdoví – třeba Sports EV dostane větší baterky …a třeba i výkonnější motor.

Otázkou také je, jaký design auto bude mít. Původní koncept Sports EV vyvolal velkou pozornost, ale před dvěma roky si Honda nechala registrovat ještě jeden design ve stylu exotických mid-engined supersportů. Každopádně to vypadá, že původní informace o tom, že by mohla vzniknout novodobá Honda City coby praktičtější alternativa Hondy e (včetně elektrického mikroskútru Motocompacto) nejspíš nebyly reálné nebo si to Honda na poslední chvíli rozmyslela. I když osobně si myslím, že city by mělo větší prodejní potenciál, i když by asi bylo složité jej dostatečně odlišit od hatchbacku Honda e. Na druhou stranu je mi snaha Hondy o sportovní model velmi sympatická, i když také mohli udělat rovnou něco bez střechy. 😉