Novinky

Honda (prý) chystá nový malý crossover. Už na příští rok.

Honda v současnosti dost zaostává v nabídce crossoverů. Tam kde konkurence vyplňuje i sebemenší mezeru v nabídce, si musí vystačit na většině trhů se třemi modely. V Japonsku a Evropě máme HR-V, CR-V a na příští rok se chystá ZR-V, na spodním okraji škály je pak model Jazz Crosstar, jenž ale úplně nesplňuje požadavky, jaké dnes na crossovery mají zákazníci. Má sice lehce zvýšenou světlost a modifikace nárazníků a pár nelakovaných plastů navíc, ale karoserie je identická s hatchbackem Jazz. A dnešní crossovery by měly vypadat více jako SUV, nemluvě o tom, že design jazzíku je poněkud …rozporuplný.

A tak by se prý (podle zákulisních informací) příští rok měl v Japonsku představit nový crossover s designem SUV, jenž doplní crosstar a nacpe se do mezery mezi ním a HR-V (i když tedy nevím, jak se mu to podaří ceníkově). Na jaře bychom měli vidět jeho předprodukční prototyp, takže v létě nebo počátkem podzimu by auto mohlo jít na JDM do prodeje. V Evropě by se tedy mohl ukázat někdy v roce 2024. Novinka má konkurovat Toyotě Yaris Cross, bude tedy využívat techniku jazzu/crosstaru, bude tedy poháněn hybridním systémem 1.5 i-MMD, plus na JDM samozřejmě atmosférickým motorem 1.5 DOHC i-VTEC v kombinaci s CVT. Jak by auto mohlo vypadat, není známo, ale je možné, že se inspiruje studií SUV e:concept.

Zmiňovaný nový crossover by neměl mít nic společného s novou generací Hondy WR-V pro rozvojové asijské trhy, ta využívá technický základ minivozu Brio/Amaze.