Blog

Toyota: první elektrické sportovní auto přijde za tři roky

S postupnou elektrifikací všech aut, sportovní nevyjímaje, sice můžeme nesouhlasit, ale to je tak všechno, co můžeme. Budou přibývat a nakonec nebude jiná možnost, než koupit právě EV. Asi největší elektroskeptik Toyota přijde kupodivu s prvním sportovním autem poměrně brzy, potvrdila jej už na rok 2026. Co o něm v tuhle chvíli víme?

Vůbec nic, tedy s výjimkou strohého oznámení, že bude disponovat simulovanou šestistupňovou převodovkou. Ale i přesto si můžeme něco málo domyslet. V první řadě je třeba říci, že to téměř jistě nebude (novodobý) Lexus LFA. Ten luxusní značka Toyoty slíbila s SSB akumulátory a ty nebude k dispozici dříve, než v roce 2028 – a kdoví jestli. Mohlo by to ale být sportovní auto na bázi konceptu Toyota GR GT3, které by se nakonec mělo někdy v budoucnu vyrábět pod značkou Lexus. Jenže elektromobilita je u Toyoty zatím v plenkách a nemyslím si, že by byla ochotná riskovat u Lexusu podobnou kontroverzi, jakou vyvolalo bZ4X. Takže jsem přesvědčen o tom, že to bude Toyota.

Ta už nás před skoro dvěma roky navnadila na krásný „MR“ koncept Sports EV a i když šel údajně k ledu kvůli rozhodnutí vyvinout úplně novou elektrickou platformu, stále zůstává žhavým kandidátem na první elektrický sporťák. Půjde o poměrně malé auto, které tím pádem nebude potřebovat extrémně výkonný motor a spokojí se s menšími akumulátory, což bude mít pozitivní vliv na váhu a tím pádem i jízdní vlastnosti a ovladatelnost. Je tu ale ještě jedna varianta – vzpomínáte na informace o oživení modelu Celica? Mělo by jít údajně o vůbec první projekt, dozorovaný novým prezidentem Toyoty Kojim Satem a časově by to dávalo smysl. i tento model by mohl mít kompaktní rozměry a rozumnou váhu, takže je dost možná nejžhavějším kandidátem na první sportovní EV od Toyoty. Ostatně Honda chce už letos představit podobný vůz – elektrického nástupce roadsteru S2000, jenž by měl vyznávat podobnou filozofii menších rozměrů a rozumné hmotnosti. Říká se, že obě automobilky dobře znají kroky své konkurence a na plány toho druhého často nějakým způsobem reagují, což by mohl být i tento případ.

Uvidíme tedy, jak se budou zákulisní informace vyvíjet a zda mi dají za pravdu. 😉