Novinky

Nissan a Mitsubishi ovládly na JDM 50 % trhu s elektromobily

Zatímco prakticky celý svět prožívá (pro mě nepochopitelně) teslamánii, v Japonsku je situace úplně jiná. V první řadě je třeba říci, že Japonci, kteří si jinak libují v nejnovějších technických řešeních, zatím elektromobily okázale ignorují – BEV vloni tvořily jen 1,5 % celého trhu s automobily a vloni téměř přesnou polovinu tohoto množství tvořila dvojice kei minivozů, která vloni vyhrála tamní Auto roku – Nissan Sakura a Mitsubishi EK X EV. A to jí na to stačil jen necelý půlrok prodeje…

Jedná se o společný projekt Nissanu a Mitsubishi, kde Tři diamanty dodaly auto a jejich vlastník elektrický pohon. Autíčka mají dle regulí kei délku pod 3,4 m a výkon 64 koní, ale veškerou konkurenci v této kategorii deklasují točivým momentem 195 Nm. Výhodou je samozřejmě také nízká cena pod 2 miliony jenů, tedy méně, než 300 tisíc korun. Maximálku 130 km/h autíčka využijí málokdy a v přeplněných městech nejspíš bohatě postačuje jízdní dosah maximálně 180 km.

Letos by měla být dominance sakury a EK X EV ještě větší, doposud se prodalo více než 35 tisíc exemplářů, což samozřejmě láká i konkurenty. Příští rok kategorii elektrických kei rozšíří Suzuki, Toyota, Daihatsu a Honda, tyto značky se však zaměří v první řadě na užitkové modely, uvidíme, jestli to bude z komerčního hlediska dobrá volba. Každopádně mě velmi těší, že mohu napsat Tesla Who? 😀

2 komentáře: „Nissan a Mitsubishi ovládly na JDM 50 % trhu s elektromobily

  • Dobrej marketingovej fail je detail palubky Nissanu – baterka 95%, dojezd 132 km. No jasněéééé, že to na jedno nabití dá 180 :-)))) Reálně tedy zřejmě jako vždy, při nabíjení od 20%-80% je dojezd 80 km.

    Na pohyb po Tokiu dobrý, nemyslím, že běžný majitel kei s tím jezdí přes den víc, ale holt zase ta realita vs. papír, který v případě uhláků snese všechno. Ale myslím, že jsem tady loni pod jedním z těch aut psal, že za ty peníze bych si to klidně jako třetí auto představit dovedl, pokud bych teda pořídil FVE a aspoň v létě s tím jezdil za rozumné peníze (nabíjení na nabíječkách je čím dál tím větší nesmysl).

    • Tomu přece už nikdo nevěří, realita je vždycky o 20-30 % horší. 😉 Ale dobrej catch… 😀

Komentáře nejsou povoleny.