Novinky

Sony Honda Afeela: nová značka bude mít tři modely

Společnost Sony Honda Mobility, která vloni založila novou značku elektromobilů Afeela, už nám nějakou dobu ukazuje průběžně vylepšovaný koncept sedanu, který se stane v roce 2025 prvním modelem této automobilky. Afeela ale samozřejmě nechce (a ani nemůže) být značkou jediného modelu.

Sony už v roce 2022 ukázalo koncept druhého auta, které chtělo mít v nabídce – samozřejmě jde o crossover, označený tehdy Vision-S 02, jenž vzhledově vycházel ze sedanu Vision-S z roku 2020. A stejně jako se studie sedanu postupem času transformovala do prototypu Afeela Sedan, lze předpokládat, že budoucí Afeela SUV projde podobným procesem z Vision-S 02. Proslýchá se, že crossover půjde do prodeje dva roky po sedanu, tedy 2007 a bude mít stejnou techniku jako sedan – tedy dva motory o celkovém výkonu cca 490 k a 91 kWh Li-Ion akumulátor.

Třetím vozem v portfoliu bude do konce dekády (2028-2029) „cenově dostupný kompakt“ zhruba velikosti Hondy Civic. Na vývoji tohoto modelu však údajně nebude Afeela nijak participovat, auto dostane techniku nějakého obdobného modelu Honda. Z toho vyplývá, že sama Honda bude mít před rokem 2030 v nabídce elektrickou verzi civicu. 😉

Vývoj sedanu a SUV Afeela samozřejmě také probíhá v režii Hondy, ale tyto vozy by vůbec neměly mít alternativy u mateřské značky, u té nastoupí elektrifikace naplno zřejmě až s příchodem nové generace Zero Series.